tisdag 11 maj 2010

På tisdagar äts det fisk!

En av mina paradrätter är fiskgratäng. Jag gör det relativt ofta och det blir oftast grymt gott. En fördel med gratäng: fixa fixa fixa: sätt in i ugnen sen kan du städa undan och kan sen äta i lugn och ro utan stök i köket!


Recept
Fisk:
ca 600 gram fisk av blandad sort (lax, torsk, sej, eller nåt annat)
Vatten
Buljongtärning
En skvätt vitt vin
Koka fisken i vatten, buljong + vin några minuter. Kanske 5

Potatismos
1 kg potatis (mos är gott...)
ca 3 msk smör
0,5 dl mjölk (vet inte riktigt... det brukar bli bra)
1 äggula
Koka, häll av vatten, mosa med elvisp

Sås
2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl fiskkokspad
2 dl grädde (eller creme fraiche: det blir lite friskare i smaken av det)
2-3 msk fransk senap
salt, peppar

Räkor

Sätt ugnen på 225 grader
Smörj en form och spritsa mos runt kanterna. Häll lite sås i botten och lägg sedan i fisk och räkor och häll över resten av såsen. In i ugnen i ca 25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar